Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Mednarodni dan prostovoljstva - 5. december

Torek, 5. december 2017

Poslanica predsednika RKS ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, ki letos poteka pod sloganom: Prostovoljci ukrepajo prvi. Tukaj in povsod.

V preteklem desetletju smo bili priča dramatičnim družbenim, gospodarskim, političnim in tehnološkim napredkom in spremembam, ki vplivajo tudi na humanitarno delovanje. Naslednje desetletje bo še bolj zahtevno. Kot del največje in najstarejše svetovne humanitarne mreže se Rdeči križ Slovenije sooča z zahtevo, da ohranimo pripravljenost in vzdržljivost za učinkovito odzivanje na prihodnje naloge.

Več kot 14.000 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije je tudi letos več kot pol milijona ur prostovoljno delalo. To je delo, ki bi ga v enem letu opravilo 250 zaposlenih. Največ časa so namenili socialni dejavnosti, sledijo prva pomoč, krvodajalstvo, pripravljenost in ukrepanje ob nesrečah, humanitarna vzgoja mladih, varovanje in krepitev zdravja ter nenazadnje širjenje znanj o Rdečem križu in mednarodnem humanitarnem pravu.

Danes je dan, ko ne le zaploskamo in se zahvalimo za izkazano sočutje, solidarnost in nesebičnost, ampak prostovoljce postavimo kot zgled, kako odgovarjati na humanitarne potrebe vse večjih razsežnosti, in povabimo med njihove vrste vse, ki bi si radi svoje življenje polepšali z delom za druge. Prostovoljstvo se začenja doma, med sosedi v domači hiši in v domači ulici, ko pomagamo ljudem, ki jih poznamo ali jih vsak dan srečujmo. Od tod se širi na mesto, regijo, državo in v mednarodno okolje na področja, kjer ljudje trpijo posledice konfliktov in nasilja ali so izgubili svoje domove in sredstva za preživljanje v naravnih in drugih nesrečah. Povsod po svetu prostovoljci pomagajo ljudjem, ki živijo v pomanjkanju hrane ali se spopadajo z izrednimi zdravstvenimi dogodki in spremljajo begunce in migrante vzdolž njihovih poti. Veliko je načinov, kako prostovoljci uresničujejo svoje poslanstvo.

Narava prostovoljstva se spreminja, nespremenjeno pa ostaja njegovo bistvo: moč človečnosti.

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva izrekamo iskrena zahvalo vsem vam, drage prostovoljke in prostovoljci, in hkrati vsakemu izmed vas za vaš trud, čas, energijo in nenazadnje upanje, ki ga vlivate ljudem v stiski in vam tudi v prihodnje želimo, da bi s skupnimi močmi promovirali prostovoljstvo kot nenadomestljivo človekoljubno vrednoto in s svojimi idejami, dejanji in aktivnostmi še naprej aktivno spreminjali svet!

Dr. Dušan Keber

predsednik RKS

 

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 18. april 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam prostovoljko Marino Kovač

Sreda, 17. april 2024

Obvestilo

Torek, 16. april 2024

Operativni sestanek KORK Vrhovci

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič