Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
Tel: 01 425 34 19
Fax: 01 425 34 20
GSM: 040 871 589, 041 706 657

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496

E-pošta: info@rdecikrizljubljana.si
Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
E-pošta: prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


1/3

Trening in preverjanje Članske ekipe prve pomoči RKS-OZLJ

Sreda, 23. maj 2018

19. 5. 2018

Članski Ekipi Prve Pomoči RKS-OZLJ so prvo pomoč med vikendom pridno vadili na Prežganju. V soboto pa jih v Domžalah čaka XXIII. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa.

Vabljeni na ogled preverjanja v soboto, 26. maja 2018 s pričetkom ob 8.00 uri

v Češminovem parku pri OŠ Domžale, Bistriška cesta 19, 1230 Domžale.

Sodelovanje na vaji Srednje zdravstvene šole Ljubljana

Sreda, 23. maj 2018

Ljubljana, 19. 5. 2018

V soboto, 19. 5. 2018, smo bili vključeni na vajo evakuacija in množična nesreča na Srednji zdravstveni šola Ljubljana.

Vajo je organizirala Srednja zdravstvena šola Ljubljana. Pri pripravi in izvedbi pa smo sodelovali RKS-OZLJ, Slovenska policija, Reševalna postaja Ljubljana, Gasilska brigada Ljubljana in PGD center.

Na vaji so RKS-OZLJ zastopali Študentske ekipe prve pomoči, ki  so vadile izurjenost v nudenju prve pomoči,  Skupina za nudenje psihosocialne pomoči prebivalcem ob nesrečah RKS - OZLJ, Nastenitvena enota RKS-OZLJ pa je na vaji preizkusila potek registracije.

Študentske ekipe so bile iz Medicinske faklutete, dve ekipi iz Zdravstvene fakultete, predstavinica ekipe iz Biotehnične faklutete ter srednješolska ekipa RKS- OZLJ iz Srednje zdravstvene šole. 

VABIMO PROSTOVOLJKE IN PROSTOVOLJCE V PROGRAM EFFEKT

Ponedeljek, 21. maj 2018

Vabimo Vas k sodelovanju v programu EFFEKT "alkohol in mladoletni".

Kaj je Effekt?

EFFEKT "alkohol in mladoletni" je preventivni program, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana. Na enostaven in jasen način staršem posredujemo sporočila, ki jih lahko uporabljajo pri svojih otrocih. Prav ta jasna sporočila prinašajo rezultate, ki si jih vsi želimo - zmanjšanje pitja alkohola med mladostniki in preprečevanje zgodnje in kasnejše odvisnosti.

Kdo lahko sodeluje?

K sodelovanju vabimo vse prostovoljce in prostovoljke, ki si skupaj z nami želijo zmanjševati pitje alkohola med mladostniki.

Kje bomo izvajali predstavitve?

Na roditeljskih sestankih v 7., 8., 9., razredih osnovnih šol in 1. letniku srednjih šol.

Kdaj bo usposabljanje?

V torek, 29. 5. 2018 od 16.00 do 19.00 na RKS - Območnem združenju Ljubljana, Tržaška 132, 1000 Ljubljana, nad Humanitarnim centrom v 1. nadstropju 2. predavalnica. Predavala bo Sanela Talić (vodja preventivnih programov Inštituta za raziskave in razvoj Utrip).

Če si želite sodelovati pri programu Effekt se prijavite na e-mail: polona.svigelj@rdecikrizljubljana.si ali na telefonsko številko:

01/ 62 07 290.

Humanitarna akcija KORK Ljubo Šercer v Tednu Rdečega križa Slovenije

Četrtek, 17. maj 2018

Prostovoljke Krajevne organizacije Rdečega križa Ljubo Šercer so ponovno uspešno izvedle dobrodelno humanitarno akcijo s katero so zbrale 107 kg hrane in 15 kg izdelkov za osebno higieno, SKUPAJ 122 kg donacij za uporabnike Rdečega križa Ljubljana.

Obvestilo donatorjem

Četrtek, 17. maj 2018

Spoštovani!

V Humanitarnem centru RKS-OZ Ljubljana dnevno izvajamo aktivnosti za pomoč ljudem, ki so se znašli v stiski. Materialna pomoč, hrana in rabljena oblačila, je oblika pomoči s katero lahko pomagamo številnim, zato tudi redno zbiramo hrano, izdelke za higieno in uporabna in ohranjena rabljena oblačila in predmete.

Trenutno potrebujemo predvsem donacije spomladanskih in poletnih oblačil. Zimskih oblačil in opreme zaradi logističnih omejitev žal trenutno ne moremo hraniti, zato vas prosimo, da jih trenutno ne prinašate. Hvala!

Vse donatorje vljudno vabimo, da donacije prinesejo v času, ko je naš Humanitarni center odprt, saj lahko le takrat donacije primerno sprejmemo in tako zagotovimo, da pridejo do prejemnikov pomoči Rdečega križa. Za donacije, ki so puščene pred vhodom žal ne moremo odgovarjati. 

Uradne ure Humanitarnega centra za sprejem donacij: 

PONEDELJEK in TOREK
8.00–17.00

SREDA
8.00 –18.00

ČETRTEK
8.00–16.00

PETEK
8.00–12.00

 

Sodelovali smo na 12. državnem preverjanju OŠ ekip prve pomoči

Sreda, 16. maj 2018

V soboto, 12. maja smo sodelovali na 12. državnem preverjanju osnovnošolskih ekip prve pomoči. Zastopala nas je ekipa OŠ Bežigrad.  Člane, ki so bili prav gotovo med najmlajšimi na preverjanju je spodbujalo okoli 70 navijačev in navijačic z naših osnovnih šol, ki so se udeležili ogleda državnega preverjanja v okviru nagradnega izleta ob zaključku programa Samo eno življenje imaš.

Ekipi osnovne šole Bežigrad se iskreno zahvaljujemo za zastopanje na dogodku in jim čestitamo za odličen dosežek!

11. Pohod humanosti

Ponedeljek, 14. maj 2018

V petek, 11. 5. smo izvedli že 11. tradicionalni Pohod humanosti. Kljub neugodnemu vremenu so se številni pohodniki podali na pot po Poti rdečega križa! Hvala vsem za donacije hrane in izdelkov za higieno. Se vidmo naslednje leto.

8. preverjanje znanja srednješolskih ekip prve pomoči

Sreda, 9. maj 2018

Na svetovni dan Rdečega križa, 8. 5. 2018 smo v sodelovanju z MOL - oddelkom za zaščito, reševanje in civilno obrambo organizirali že 8. preverjanje znanja srednješolskih ekip prve pomoči. Sodelovalo je 11 ekip s sledečih srednjih šol in dijaškega doma:

- Gimnazija Bežigrad

- Gimnazija Ledina

- Gimnazija Moste

- Gimnazija Poljane

- Gimnazija Vič

- Srednja šola tehniških strok Šiška

- Srednja zdravstvena šola Ljubljana

- Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo

- Srednja strojna in kemijska šola

- Gimnazija Želimlje

- Dijaški dom Ivana Cankarja.

 

Ekipe so prikazale lepo znanje na treh delovnih točkah, ki so se odvijale v parku Tivoli.

Prva tri mesta so zasedle ekipe:

1. Srednja zdravstvena šola Ljubljana

2. Gimnazija Bežigrad

3. Gimnazija Vič

Ekipa Srednje zdravstvene šole Ljubljana, ki je dosegla najvišje število točk, bo svoje znanje še okrepila z udeležbo v Simulacijskem centru.

Svetovni dan rdečega križa - 8. maj

Torek, 8. maj 2018

Poslanica ob 8. maju, svetovnem dnevu Rdečega križa in Rdečega polmeseca
NASMEH.
KER NAM JE MAR. POVSOD in ZA VSAKOGAR

Prostovoljstvo s povezovanjem in reševanjem pomaga pričarati nasmeh.
Osmega maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta, praznujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. S tem dnevom se prične tudi teden Rdečega križa, v katerem območna združenja po vsej Sloveniji pripravijo številne dogodke, s katerimi želimo širši javnosti približati svoje delovanje, opozarjati na pomen prostovoljstva in človekoljublja in med svoje vrste pritegniti nove prostovoljce.
Prostovoljstvo je osrednje gonilo in vrednota Rdečega križa Slovenije, člana največje humanitarne mreže za pomoč ljudem v stiski na svetu – Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Znak Rdečega križa simbolizira humanost in solidarnost, ki sta temelj medčloveških odnosov in solidarne družbe.
Gospodarska kriza pred leti je v naši družbi povečala socialno razslojevanje, ki smo mu v nezmanjšani meri priča tudi danes. Znaten del prebivalstva živi na meji revščine ali pod njo, s čemer jim je onemogočeno dostojno in kakovostno življenje, soočajo pa se tudi s socialno izključenostjo. Poleg stisk, ki jih povzročajo družbene razmere, doživljamo tudi naravne nesreče in katastrofe, v katerih so ogrožena življenja številnih ljudi.
Te stiske pomagajo lajšati prostovoljci Rdečega križa. V prostovoljstvu se povezujemo ljudje različnih generacij in z različnimi pogledi na svet, ki nas druži skupno poslanstvo – nesebična pomoč sočloveku. Pomagamo s hrano, oblačili, pri plačevanju položnic pa tudi z ekipami prve pomoči na kraju nesreč. Poleg prve pomoči, ki jo nudimo sami, usposabljamo številne ljudi, da bi v primeru ogroženega zdravja pomagali sami sebi in svojim bližnjim. Prizadevamo si za uvedbo programov prve pomoči in zdravega načina življenja v vse razrede osnovnih in srednjih šol, ker bomo s tem povečali delež ljudi, ki so kot očividci na kraju nesreče pripravljeni in usposobljeni pomagati, še preden pridejo poklicni reševalci, saj hitro ukrepanje rešuje življenja.
Rdeči križ Slovenije že leta skrbi za izvajanje krvodajalskih akcij v tolikšnem obsegu, da zagotavlja zadostne zaloge krvi vseh krvnih skupin. To samozadostnost pri oskrbi s krvjo želimo vzdrževati tudi v prihodnosti, pri čemer si prizadevamo motivirati mlade ljudi, da se odločijo za krvodajalstvo, saj je le na tak način mogoče ohranjati zadostno število krvodajalcev.
Rdeči križ se usmerja tudi na splošno javnost s programi, ki so namenjeni krepitvi zdravega načina življenja in odkrivanju dejavnikov tveganja.
V Rdečem križu verjamemo, da prispevamo k boljši, bolj odgovorni, povezani in sočutni družbi, v kateri bo manj socialnih razlik in v kateri bosta varnost in pomoč v primeru nesreč zagotovljeni.
TEDEN RDEČEGA KRIŽA 8. – 15. MAJ 2018
Letošnje geslo mednarodne federacije Rdečega križa je NASMEH. Govori o tem, da lahko na obraze ljudi v stiski pomoč sočloveka pričara nasmeh. Ta nasmeh moramo znati videti. Iskrica upanja na obrazu je enaka nasmehu. Manj obupa, strahu in občutka osamljenosti, manj jeze in gneva so znanilci bližajočega nasmeha. Omogočimo ga vsem ljudem okrog nas!

Dogodki v tednu Rdečega križa Slovenije (8. - 15. maj)

Torek, 8. maj 2018

Vabimo

Vabljeni na naše dogodke v tednu Rdečega križa Slovenije, ki letošnje leto poteka pod geslom "Ker nam je mar. Povsod in za vsakogar. Nasmeh"

11. TRADICIONALNI "POHOD HUMANOSTI"
11. maj 2018, zbor ob 9. uri pred Humanitarnim centrom RKS-OZ Ljubljana, Tržaška 132
Zbiramo štartnino v obliki donacije hrane ali izdelkov za higieno
čokoladni namazi, čokolino, kosmiči, marmelada, med, čokolada, konzervirana hrana; sadje, zelenjava, tunina, pašteta
zobna pasta, zobne ščetke, milo, šamponi, higienski vložki, tamponi, ipd. Vse zbrane donacije bomo namenili prejemnikom pomoči Rdečega križa.

Pohod bomo začeli po POTI RDEČEGA KRIŽA in nadaljevali po PST vse do Koseškega bajerja in nazaj proti cilju v Humanitarnem centru. V parku prijateljstva se bomo ustavili pri rdečem javorju, ki smo ga posadili ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem. Ob prihodu na cilj vam bomo postregli s toplo malico.

Vzporedno s pohodom bo potekal:
DAN ODPRTIH VRAT RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA
11. maj 2018 od 9. do 12. ure
Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132
fotografska razstava fotografij iz preteklih Pohodov humanosti, razstava projekta Srečevalnica, meritev krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi, praktična delavnica nudenja temeljnih postpokov oživljanjaPrijave in več informacij:
040 871 589, 01 62 07 293 ali info@rdecikrizljubljana.si.

DRUGI DOGODKI V TEDNU RKS:
>>PREVERJANJE USPOSOBLJENOSTI SREDNJEŠOLSKIH EKIP PRVE POMOČI
8. 5. 2018 od 14. do 18.30 ure, park Tivoli (med Jakopičevim sprehajališčem in parkiriščem Tivoli), Ljubljana
Vabljeni, da si ogledate zaigrane primere nesreč, na katerih bodo prostovoljci - člani ekip prve pomoči prikazali nudenje prve pomoči. V primeru slabega vremena bo preverjanje potekalo na drugi lokaciji.

>>DELAVNICA TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA Z UPORABO AED
10. 5. 2018 ob 18. uri, KD Dolsko, Dolsko 55, 1252 Dol pri Ljubljani
Osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja in se spoznajte z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Ne bodite le nemi opazovalci – prva pomoč rešuje življenja.

>>ALZHEIMER CAFFE
14. 5. 2018 ob 17. uri, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Vabljeni na pogovorno srečanje na temo Prepoznavanje demence in prvi znaki. Na dogodku bo sodelovala doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevr.

>>DOBRODELNA AKCIJA
14. 5. in 15. 5. 2018, od 10. in 17. uro, prostori ČS Šiška, KORK Ljubo Šercer, Kebetova 1

Vabljeni, da se pridružite dobrodelni zbiralni akciji! Prostovoljci Krajevne organizacije bodo zbirali hrano in izdelke za higieno.

>>DELAVNICA TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA Z UPORABO AED
17. 5. 2018 ob 18. uri, ČS Bežigrad, sejna soba, Vojkova 1, Ljubljana
Osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja in se spoznajte z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Ne bodite le nemi opazovalci – prva pomoč rešuje življenja

RK Slovenije - Aktualno

Sreda, 23. maj 2018

Trening in preverjanje Članske ekipe prve pomoči RKS-OZLJ

Četrtek, 17. maj 2018

Obvestilo donatorjem

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič Dan za spremembe Zurnal24.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana